[Prelims PYQ] Fundamental Rights, Duties and DPSP MCQs Questions

1. The ideal of welfare state in the Indian constitution is enshrined in its
– Permeable
– Directive principles of State policy
– Fundamental rights
– Seventh Schedule

Answer: Directive principles of State policy

2. In the constitution of India promotion of international peace and securities included in the
– Preamble to the constitution
– Directive principles of State policy
– Fundamental duties
– Ninth schedule

Answer: Directive principles of State policy

3. Economic justice as one of the objectives of the Indian constitution has been provided in
– The preamble and the fundamental rights
– The preamble and the directive principles of State policy
– The fundamental rights and directive principles of State policy
– None of the above

Answer: The preamble and the directive principles of State policy

4. According to the constitution of India which of the following are fundamental for the governance of the country
– Fundamental rights
– Fundamental duties
– Directive principles of State policy
– Fundamental Rights and fundamental duties

Answer: Directive principles of State policy

5. Which one of the following statement is correct ?
– Rights are claims of the state against the citizens.
– Rights and privileges which are incorporated in the constitution of a state
– Rights are claims of the citizens against state
– Rights are privileges of a few citizen against the many.

Answer: Rights are claims of the citizens against state

6. Reference to constitution of India consider the following:
1)FR 2)FD 3 )DPSP
Which one of the above provisions of the constitution of India is/are fulfilled by the National Social Assistance programme launched by government of India ?
– 1 only
– 3 only
– 1 and 3 only
– 1 , 2, and 3

Answer: 1 and 3 only

7. Which one of the following rights was described by Dr BR Ambedkar as the heart and soul of the constitution ?
– Right to freedom of religion
– Right to property
– Right to equality
– Right to constitutional remedies

Answer: Right to constitutional remedies

8. The constitution of India reorganizes
– Only religious minorities
– Only linguistic minorities
– Religious and linguistic minorities
– Religious linguistic and ethnic minorities

Answer: Religious and linguistic minorities

9. Which one of the following articles of the directive principle of State policy deals with the promotion of international peace and security ?
– 51
– 48A
– 43A
– 41

Answer: 51

10. The purpose of the inclusion of directive principle of State policy in the Indian constitution is to establish
– Political democracy
– Social democracy
– Gandhian democracy
– Social and economic democracy

Answer: Social and economic democracy

11. In the Indian constitution right to equality is granted by five articles they are
– Article 16 to article 20
– Article 15 to article 19
– Article 14 to article 18
– Article 13 to article 17

Answer: Article 14 to article 18

12. Which article of the constitution of India says no child below the age of 18 years shall be employed to work in any factory or mine or engage in any other hazardous employment ?
– Article 24
– Article 45
– Article 330
– Article 368

Answer: Article 24

13. Consider the following statement
1) article 301 pertains to the Ryt to property.
2) Ryt to property is a legal right but not a fundamental right. 3) ART 300A was inserted by the Congress gov. at the centre by the 44th constitutional amendment. Correct ?
– 2 only
– 2 and 3
– 1 and 3
– 1 2 and 3

Answer: 2 only

14. Which of the following is/are included in DPSP:
1) prohibition of traffic in human being and forced labour.
2) prohibition of consumption except for medicinal purposes of intoxicating drinks and of other drugs which are injurious to health Correct answer?
– 1 only
– 2 Only
– Both 1 and 2
– Neither 1 nor 2

Answer: 2 Only

15. Consider the following statements:
1. There is no provision in the constitution of India to encourage equal pay for equal work for both men and women.
2. The constitution of India does not define backward classes.
– a) 1 only
– b) 2 only
– c) Both 1 and 2
– d) Neither 1 and 2

Answer: 2 only

16. Which FD laid down in constitution:
1)preserve the rich heritage of culture. 2)protect the weaker sections.3)develop the scientific temper and spirit of enquiry. 4)strive to words excellence in all spheres of individual and collective activity
Correct ?
– 1 and 2 only
– 2 only
– 1 ,3 and 4 only
– 1,2,3 and 4

Answer: 1 ,3 and 4 only

17. Under the constitution of India, which one of the following is not a fundamental duty?
– To vote in public election
– To develop the scientific temper
– To safeguard public property
– To abide by the constitution and respect its ideals

Answer: To vote in public election

18. Consider the following statements:
With reference to the constitution of India the directive principles of State policy constitute limitations upon
1. Legislative function 2. Executive function Which of the above statements is/are correct?
– 1 only
– 2 only
– Both 1 and 2
– Neither 1 nor 2

Answer: Neither 1 nor 2

19. Which article of the constitution of India safeguards one’s right to marry the person of one’s choice ?
– Article 19
– Article 21
– Article 25
– Article 29

Answer: Article 21

20. Which of the following are regarded as the main features of the “rule of law” ?
1) limitation of powers
2) equality before law 3) people’s responsibility to the government. 4) liberty and civil rights Select correct code ?
– 1 and 3 only
– 2 and 4 only
– 1 2 and 4 only
– 1 2 3 and 4

Answer: 1 2 and 4 only

21. Which of the following statements is /are true of the Fundamental Duties of an Indian citizen?
1. A legislative process has been provided to enforce these duties.
2. They are correlative to legal duties.
– 1 only
– 2 only
– Both 1 and 2
– Neither 1 nor 2

Answer: Neither 1 nor 2

22. Which of the following DPSP was added by 42CAA the constitution?
a) equal pay for equal work for both men and women
b) participation of workers in the management of industries. c) right to work education and public assistance.
– a and b
– Only b
– Only C
– a and c

Answer: Only b

23. One of the implications of the equality in society is the absence of
– Privileges
– Restraints
– Competition
– Ideology

Answer: Privileges

24. In the context of India which one of the following is the correct relationship between Rights and Duties?
– Rights are correlative with duties.
– Rights are personal and hence independent of society and duties.
– Rights, not Duties are important for the advancement of the personality of the citizen.
– Duties, not Rights are important for the stability of the state.

Answer: Rights are correlative with duties.

25. Which are envisaged by the right against exploitation in the constitution ?1) prohibition of traffic in human being and forced labour 2) abolition untouchability 3) protection interest of minorities 4) prohibit employment of children factory,mine
Correct?
– 1 2 and 4 only
– 2 3 and 4 only
– 1 and 4 only
– 1 2 3 and 4

Answer: 1 and 4 only

26. The ideal of ‘Welfare State’ in the Indian constitution is enshrined in its
– Preamble
– Directive Principles of State policy
– Fundamental Rights
– Seventh schedule

Answer: Directive Principles of State policy

27. Consider the Statement regarding the directive principle of State policy:
1) the principles spell out the soco- economic democracy in the country
2) the provisions contained in this principles are not enforceable by any court. Correct answer ?
– 1 only
– 2 only
– Both 1 and 2
– Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

28. Right to privacy is protected as an intrinsic part of right of life and personal liberty. Which of the following in the constitution of India correctly and appropriately imply the above statement?
– Article 14 and the provisions under the 42nd amendment to the constitution
– Article 17 and the directive principles of State Policy in part IV
– Article 21 and the freedoms guaranteed in part III
– Article 24 and the provisions under the 44th amendment to the constitution

Answer: Article 21 and the freedoms guaranteed in part III

29. Right to vote and elected in India is a
– Fundamental Right
– Natural Right
– Constitutional Right
– Legal Right

Answer: Constitutional Right