[Prelims PYQ] High Court and Supreme Court MCQs Questions

1. Consider the following statements:
The Supreme Court of India tenders advice to the President of India on matters of law or fact
1. On its own initiative 2. If he seeks such an advice 3. Only if the matters relate to the fundamental Rights of the citizens
– 1 only
– 2 only
– 3 only
– 1 and 2

Correct Answer: 2 only

2. With reference to Lok Adalats, which of the following statements is correct?
– Lok Adalats have the jurisdiction to settle the matters at pre-litigative stage
– Lok Adalats can deal with matters which are civil and not criminal in nature
– Every Lok Adalat consists of either serving or retired judicial officers only and not any other
– None of the statements given above is correct

Correct Answer: Lok Adalats have the jurisdiction to settle the matters at pre-litigative stage

3. With reference to Lok Adalats, consider the following statements:
1.An award made by a Lok Adalat is deemed to be a degree of a civil court and no appeal lies against thereto before any court 2. Matrimonial/Family disputes are not covered under Lok Adalat
– 1 only
– 2 only
– Both 1 and 2
– Neither 1 nor 2

Correct Answer: 1 only

4. Consider the following statements:
1.Central Administrative Tribunal was set up during the Prime Ministership of Lal Bahadur Shastri 2.The Members of CAT are drawn from both judicial and administrative streams
Which of the statements given is/are correct?
– 1 only
– 2 only
– Both 1 and 2
– Neither 1 nor 2

Correct Answer: 2 only

5. How many High Courts in India have jurisdiction over more than one State (Union Territories not included)?
– 2
– 3
– 6
– 5

Correct Answer: 6

6. Consider the following statements:
1.Justice V R Krishna Iyer was the Chief Justice of India 2.Justice V R Krishna Iyer is considered as one of the progenitors of public interest litigation in the Indian judicial system.
Which of the statements correct?
– 1 only
– 2 only
– Both 1 and 2
– Neither 1 nor 2

Correct Answer: 2 only

7. With reference to constitution of India consider the following:
1)no HC shall have the jurisdiction to declare any Central law to constitutionally invalid. 2)an amendment to the constitution of India cannot be called into question by SC of India.
Correct?
– 1 only
– 2 only
– Both 1 and 2 only
– Neither 1 nor 2

Correct Answer: Neither 1 nor 2

8. The power to enlarge the jurisdiction of the supreme Court of India with respect to any matter included in the union list of legislative power rests with (2003)
– The president of India
– The Chief Justice of India
– The parliament
– The union Ministry of law, justice and company affairs

Correct Answer: The parliament

9. Which one of the following High Court has the territorial jurisdiction over Andaman and Nicobar Islands?
– Andhra Pradesh
– Calcutta
– Madras
– Orissa

Correct Answer: Calcutta

10. The salary and allowance of the judge of the high court are charged to
– Consolidated fund of India
– Consolidated fund of the state
– Contingency fund of India
– Contingency fund of the state

Correct Answer: Consolidated fund of the state

11. Consider the following statements regarding and the High Courts in India
1. There are 18 High Court in the country
2. Three of them have jurisdiction over many more than one state
3.No Union Territory has a high court of its own
4. Judges of the high court hold office till the age of 62

Which of the statement is given above is correct?
– 1 2 and 4
– 2 and 3
– 1 and 4
– 4 only

Correct Answer: 4 only

12. Which of the following are included in the original jurisdiction of the supreme Court?
1. A dispute between the Government of India and one or more state
2. A dispute regarding elections to either House of the Parliament or that of Legislature of a state
3. Dispute between the Government of India and union territory
4. A dispute between two or more States.

Which of the statement is given above is correct?
– 1 and 2
– 2 and 3
– 1 and 4
– 3 and 4

Correct Answer: 1 and 4

13. Which is the provision to safeguard the autonomy of the Supreme Court of India?
1.while appointing the Supreme Court judge the president of India to consult the Chief Justice of India.
2. The Supreme Court Judges can be removed by the chief justice in India only
3.the state of the judges are charged on the consolidated fund of India to which legislation does not have to vote
4.all appointment of officer and staff of the Supreme Court of India are made by Government of India only after consulting the chief Justice of India.

Which of the statement is given above is correct?
– 1 and 3 only
– 3 and 4 only
– 4 only
– 1 2 3 and 4

Correct Answer: 1 and 3 only

14. In India, Judicial Review implies:
– The power of the judiciary to pronounce upon the constitutionality of laws and executive orders.
– The power of the judiciary to question the wisdom of the laws enacted by the Legislatures.
– Power of judiciary to review all legislative enactments before they are assented to by the President
– The Power of judiciary to review its own judgements given earlier in similar or different cases.

Correct Answer: The power of the judiciary to pronounce upon the constitutionality of laws and executive orders.

15. Who/which of the following is the custodian of the Constitution of India?
– The President of India
– The Prime Minister of India
– The Lok Sabha Secretariat
– The Supreme Court of India

Correct Answer: The Supreme Court of India

16. The power to increase the number of judges in the supreme court is vested in
– The president of
– The parliament
– The Chief Justice of
– The Law Commission

Correct Answer: The parliament

17. The Power of Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the States falls under its
– Advisory jurisdiction
– Appellate jurisdiction
– Original jurisdiction
– Writ jurisdiction

Correct Answer: Original jurisdiction

18. With reference to National legal services authority consider the following statements
1.its objective is to provide free and come competent large services to the weaker sections of the society on the basis of equal opportunity
2. It issues guideline for the state legal service authority to implement the legal programs and schemes throughout the country

Which of the statement given above is correct?
– 1 only
– 2 only
– Both 1 and 2
– Neither 1 nor 2

Correct Answer: Both 1 and 2